Beste software voor architectuur in 2021

Architecturale software is veel verder geëvolueerd dan het creëren van 2D en 3D modellen op een computer. De beste platforms maken gebruik van Building Information Modelling (BIM) om architecten en ingenieurs te helpen samenwerken aan het ontwerp, de arbeid, de materialen, de planning en de technische specificaties van elk project.

We hebben meer dan een dozijn architectuursoftwareplatforms bekeken en de beste geselecteerd op basis van gebruiksgemak, specifieke functionaliteit (zoals 2D- vs. 3D-modellering), compatibiliteit met andere architectuursoftware en de mogelijkheid om grote teams te helpen bij het delen van en samenwerken aan projecten. Wat volgt zijn onze topkeuzes.

1. AutoCAD

AutoCAD werd ontwikkeld in 1982 en was bedoeld om de wereld van computer-aided design (CAD) van mainframe naar personal computers te brengen. In 1986 was AutoCAD uitgegroeid tot het meest gebruikte CAD-programma ter wereld. Wij hebben het gekozen als beste algemene programma omdat het nog steeds de belangrijkste toepassing is voor architecten over de hele wereld en veel bouwontwerp- en architectuurtoolkits bevat.

2. Archicad

ARCHICAD, dat in 1982 werd ontwikkeld en in 1987 op de markt kwam, was het eerste CAD-product waarmee zowel 2D- als 3D-geometrie op een pc kon worden gemaakt, en tevens het eerste Building Information Modelling (BIM)-product voor pc’s. We kozen het als onze runner-up omdat het, hoewel het niet zo wijdverbreid gebruikt wordt als AutoCAD, gebruikers tegelijkertijd in 2D en 3D laat werken en BIM ondersteunt om teams te helpen gebouwen te ontwerpen met gebruikmaking van dezelfde database en hetzelfde computermodel.

3. SketchUP

SketchUp werd in 2000 ontwikkeld als een algemene 3D tool die gebruikers makkelijk kunnen leren en leuk vinden om te gebruiken. Het is geschikt voor architectonische, interieur-, landschaps-, civiel- en werktuigbouwkundige tekenapplicaties. Wij kozen SketchUp als de beste tool voor beginners vanwege zijn budgetvriendelijke prijsstelling, eenvoudige en intuïtieve interface en gratis web-based trial versie.

4. Rhino

Rhino (ook bekend als Rhino3D) is een 3D grafische en CAD-software, gemaakt in 1998 en gebaseerd op het niet-uniforme rationele basis spline (NURBS) wiskundige model in plaats van de traditionele mesh-gebaseerde toepassing gebruikt in de meeste 3D software. Hierdoor is Rhino in staat om mathematisch precieze representaties van krommen en vrije-vorm oppervlakken te produceren. Wij kozen het als het beste voor 3D modelleren omdat het een van de meest geavanceerde 3D modellering mogelijkheden heeft van alle software die we bekeken hebben.

5. Revit

De ontwikkeling van Revit begon in 1997 en versie 1.0 werd in 2000 uitgebracht om BIM-workflows te ondersteunen en architecten, ontwerpers en ingenieurs te helpen bij het plannen en volgen van alle plannings- en bouwfasen, van concept tot constructie. De technologie werd in 2002 overgenomen door Autodesk en is sindsdien compatibel gemaakt met AutoCAD en andere producten van het bedrijf. Wij kozen het als het beste product voor teams omdat het het gemakkelijk maakt om leden van verschillende disciplines op een project te coördineren met behulp van één gecentraliseerde database en model.