Kunnen spelletjes helpen om kinderen te interesseren voor stedenbouw?

Misschien kunnen anderen van u zich herinneren wanneer u voor het eerst in aanraking kwam met architectuur en/of stedenbouw? Ik wel. Toen ik 10 jaar oud was, kregen we de opdracht ons droomhuis te ontwerpen. Het concept leek veel op het tekenen van een plattegrond, nauwgezet voltooid met grafiekpapier – het uitmeten van elke vierkante meter.

Pas toen ik 19 was, kwam het vakgebied weer in mijn leven, toen mijn universiteitsprofessor de klas aanmoedigde om een openbare raadsvergadering bij te wonen – om de anti-ontwikkeling van een stuk land te verdedigen. Nog later ontdekte ik dat stedenbouw een carrière kon zijn; lang na mijn interesses in culturele antropologie en duurzame ontwikkeling.

De doorstart

Ik was 26 toen ik aan een masteropleiding voor stedenbouw begon. Hoewel ik geen spijt heb van de vaak kronkelige richting die ik ben ingeslagen om tot mijn huidige interessegebied – stedenbouw – te komen, kan ik het niet helpen me af te vragen of die richting niet wat rechter zou zijn geweest met wat extra inspiratie uit mijn jeugd. En nu ik aan mijn drie nichtjes denk, wil ik dat zij in aanraking komen met stedenbouw op een manier die ik niet heb gekend. Niet uit de wens om een komende generatie planners op te leiden, hoewel ik dat graag zou willen, maar om de volgende generatie aan te moedigen tot burgerparticipatie.

Misschien hadden mijn later ontstane passies zich eerder kunnen ontwikkelen uit een paar van deze aan architectuur en stedenbouw gerelateerde spelletjes en activiteiten, online beschikbaar (niet echt een optie tijdens mijn jeugd) – en niet. Maak gebruik van de lijst en geef de links door aan de jongeren in uw leven.

Aantal van onze aanraders:

Hier zijn een aantal ideeën om je op pad te helpen! Plan it Green (The Big Switch), daagt kinderen uit om de groenste stad te bouwen – inclusief hernieuwbare energie. Speel Urban Plan, bouw je eigen stad en laat die uitgroeien tot de grootste bevolking. Een geweldig spel voor kinderen van ongeveer vijf jaar, Community Game, gebruikt tegels om de gemeenschap van hun creatie te vormen. Leer voor Goed bouwen en constructie spellen.

Fupa biedt architectuur-, bouw-, puzzel-, bouwspellen en meer. 42eXplore geeft een lijst van websites over architectuur, gemaakt door kinderen, wat er nodig is om architect te worden, en nog veel meer. Lego verkoopt bouwmodellen van een aantal van de meest iconische architectuur in de wereld. Speel Digitaal poppenhuis: Dream Victorian en verander de stijlen en kleuren van de buitenkant. Een geweldig hulpmiddel voor school is de Box City. Nu beschikbaar als download. Het leert kinderen hoe steden worden gepland, of ongepland; wat maakt een stad van kwaliteit, en hoe burgers (ja, ook kinderen!) kunnen deelnemen aan de verbetering van de gebouwde omgeving.

Maak een grappig stedenbouwkundig verhaal met behulp van het kinderspel Crazy City Stories van de American Planning Association (APA). Kies een geweldige plaats of een slechte plaats, maak een tekening van die plaats met een onderschrift en stuur die in voor opname in de Stadsgalerij van de APA. Schrijf een gedicht over de stad waar je woont met behulp van APA’s Word Town. Verken de gemeenschap met deze APA Community Scavenger Hunt;