De Cloud Gate (wolkenpoort) in Chicago

Cloud Gate, ook bekend als “The Bean”, is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Chicago. Het monumentale kunstwerk verankert het park in het centrum van de stad en weerspiegelt de beroemde skyline van de stad en de omliggende groene ruimte. Hier is alles wat je moet weten over The Bean, inclusief waar het vandaan komt en waar je het kunt zien.

Wat is het en waar staat het?

The Bean is een openbaar kunstwerk in het hart van Chicago. Het beeld, dat officieel Cloud Gate heet, is een van ’s werelds grootste permanente kunstinstallaties in de openlucht. Het monumentale werk werd onthuld in 2004 en werd al snel een van de meest iconische bezienswaardigheden van Chicago.

The Bean is gelegen in Millennium Park, het park aan het meer in Chicago’s downtown Loop. Het ligt boven het McCormick Tribune Plaza, direct achter het Park Grill Restaurant op 11 N. Michigan Ave.

Als je op Michigan Avenue loopt tussen Randolph en Monroe, kun je het echt niet missen.

Het reflecterende oppervlak van The Bean is geïnspireerd op vloeibaar kwik. Deze glanzende buitenkant weerspiegelt de mensen die zich door het park bewegen, de lichten van Michigan Avenue, en de omringende skyline en groene ruimte – het geeft perfect de Millennium Park ervaring weer. Het gepolijste oppervlak nodigt bezoekers ook uit om het oppervlak aan te raken en hun eigen reflectie te observeren, waardoor het een interactief karakter krijgt.

Wat is de achterliggende betekenis?

De weerspiegeling van de hemel boven het park, en niet te vergeten de gebogen onderkant van The Bean die dient als ingang waar bezoekers onderdoor kunnen lopen om het park binnen te gaan, inspireerde de maker van de sculptuur om het werk Cloud Gate te noemen.

Het is ontworpen door de internationaal befaamde kunstenaar Anish Kapoor.

De in India geboren Britse beeldhouwer was al bekend om zijn grootschalige buitenwerken, waaronder verschillende met sterk reflecterende oppervlakken. Cloud Gate was zijn eerste permanente openbare buitenwerk in de Verenigde Staten, en wordt algemeen beschouwd als zijn beroemdste.

De buitenkant van The Bean is volledig gemaakt van roestvrij staal. Het werd gemaakt met behulp van computertechnologie om 169 stalen platen precies uit te snijden, die dan in elkaar werden gepast en dichtgelast.

De binnenkant

Binnenin is hij gemaakt van een netwerk van twee grote metalen ringen, met elkaar verbonden via een vakwerkconstructie, vergelijkbaar met wat je op een brug zou kunnen zien. Hierdoor kan het enorme gewicht van de sculptuur naar de basispunten worden geleid, waardoor de iconische “boon”-vorm ontstaat en de grote holle ruimte onder de structuur ontstaat.