Waarom je een carrière in de architectuur moet overwegen

De architectuur is natuurlijk niet de advocatuur. Architectuur is een dynamisch vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is. Dit beroep biedt enorme mogelijkheden voor werk. Het werk van een architect beperkt zich niet alleen tot het ontwerpen en bouwen van bedrijfsvestigingen en huizen, maar omvat ook het ontwerpen van expositieruimten, sportterreinen, enz. Het ontwerpen van landschappen en het opzetten van innovatieve en aantrekkelijke verlichtingssystemen maken ook deel uit van de functie.

1. Veel carrièrespecialisatiemogelijkheden

Het beroep Architectuur herbergt binnen zijn brede kader vele mogelijke carrièrepaden en specialisaties. Residentieel architect, Commercieel architect, Onderzoeksarchitect, groen/duurzaam ontwerp architect, Landschapsarchitect, Woningbouw architect, Restauratie architect, Technisch en ontwerp architecten, interieurontwerpers, projectmanagers, stedenbouwkundigen, BIM Managers onder anderen. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden zoals meubelontwerper of hoogleraar architectuur.

2. Je kunt overal werken

Dit is niet hetzelfde als overal vandaan werken. Op afstand werken is nog steeds niet erg gebruikelijk in dit beroep en de fysieke aanwezigheid van architecten op kantoor is vereist. De behoefte aan een architect bestaat overal, er zijn projecten, residentieel of commercieel, waarmee hij kan worden geassocieerd. Er is geen gebrek aan banen voor een architect. Dit beroep kan op vele manieren worden uitgeoefend en is niet beperkt tot een klein aantal.

3. Je wordt creatief en analytisch

In het beroep van architect kun je creatief en analytisch zijn in je routinewerkzaamheden. Een typische werkdag van een architect bestaat uit berekeningen, vergelijkingen van meerdere plattegronden enzovoort als onderdeel van zijn analytische geestesgesteldheid.  Een ander deel van de dag kan het nodig zijn dat hij zijn creativiteit de vrije loop laat door te tekenen, te schetsen enz.  Dit beroep biedt ruimte voor een samenwerking van creativiteit en analytisch vermogen. Er is een ruime keuze aan taken.

4. Een comfortabele werkomgeving

Het is gebruikelijk dat architecten binnenshuis werken in een comfortabele omgeving, in tegenstelling tot een baan in de verkoop of in de buitendienst, waarbij de elementen van de natuur, wind, zon, regen enzovoort, moeten worden getrotseerd. Tenzij je zelf kiest voor bouw- of constructiewerk waarvoor een zekere mate van buitenwerk nodig kan zijn, kun je comfortabel binnen werken. De meeste architectenbureaus hebben een moderne inrichting met open ruimtes, rijen tafels in plaats van hokjes of gesloten cabines.

5. Je krijgt een sterk gevoel van vervulling

Terwijl alle beroepen een gevoel van voldoening bieden, komt het gevoel van prestatie dat komt met creatie in dit unieke beroep van architectuur. Het zou in orde zijn om te zeggen dat architecten een sterk gevoel van vervulling krijgen in hun werk. Architectuur creëert zichtbare oriëntatiepunten die de mensen kunnen zien. Het resultaat is tastbaar voor mensen om te zien en te waarderen.