Heb je in 2021/2022 nog een kantoor nodig?

Nog niet zo lang geleden was werken buiten kantoor ongebruikelijk. Vandaag de dag werken veel kantoormedewerkers op afstand. Hoewel dit grotendeels te wijten is aan de pandemie die thuiswerken waar mogelijk vereist, zagen veel mensen de voordelen hiervan al voordat de Covid-19-regelgeving begon, en nog veel meer heroverwegen wat ze dachten dat nodig was voor werk nadat alle regelgeving is opgeheven. Onze ideeën over wat nodig is om een bedrijf te runnen zijn veranderd, en hoewel een kantoor vroeger essentieel was, is het niet altijd meer zo belangrijk als het vroeger was. Veel bedrijven vragen zich dan ook af of ze eigenlijk wel een fysiek kantoor nodig hebben.

Zijn de kosten het waard?

Het eerste wat velen zich zullen afvragen is of de kosten van een fysiek kantoor het nog wel waard zijn.

De kosten voor het hebben en onderhouden van een kantoor zijn een grote uitgave, en als je het niet echt nodig hebt, zou je je geld wel eens kunnen verspillen. Als je een nieuw of klein bedrijf heeft, wilt je in de toekomst misschien wel een kantoor, maar kunt je het financieel nu niet opbrengen. Voor veel bedrijven kan een fysiek kantoor iets zijn om naar toe te werken.

Wat voor invloed heeft het op je werknemers?

U kent je team, hun taken en hun manier van werken waarschijnlijk beter dan wie dan ook. Als je voor het eerst een fysiek kantoor krijgt of volledig op afstand gaat werken, zal dit een tol eisen van je medewerkers en van invloed kunnen zijn op hun manier van werken. Hoewel je wilt dat iedereen tevreden is met de regeling, is het soms niet mogelijk om iedereen te geven wat ze willen, en dit soort flexibiliteit is niet in alle sectoren en functies een optie.

Kunt je een kleiner kantoor inrichten?

Na een jaar thuiswerken hebben veel werknemers gemerkt dat ze liever kiezen waar ze werken. Aangezien velen hun werk net zo goed op afstand kunnen doen, kunt je overwegen je werknemers voortaan ook op afstand te laten werken als ze dat willen. Natuurlijk zullen er nog steeds mensen zijn die regelmatig naar kantoor komen en anderen die af en toe komen als dat nodig is, en daarom kiezen velen voor een hybride thuiswerkmodel.

Als je persoonlijk werken als optie voor je werknemers wilt behouden, moet je een werkruimte voor hen beschikbaar hebben. Het is echter mogelijk dat slechts een fractie van je werknemers tegelijk aanwezig is.

Heb je een coworking ruimte in de buurt?

Coworking spaces zijn de laatste jaren erg populair geworden. Als je overweegt je kantoorruimte weg te doen, kan dit de oplossing zijn. Een coworking ruimte geeft je een plek om te werken die vergelijkbaar is met een kantoor, maar is open voor anderen. Dit geeft je een fysieke ruimte om te werken en heeft dezelfde voorzieningen die een kantoor zou hebben, maar het is veel flexibeler dan het huren van een kantoor.

Coworking spaces zijn gebruikelijk voor freelancers en werknemers die volledig op afstand werken, maar ze zijn ook een optie voor bedrijven. Als je geen kantoor wilt huren, maar niet weet of volledig op afstand werken haalbaar is, kan een coworking ruimte je het beste van twee werelden bieden.