De beste apps voor architectuur

Technologie transformeert de architectuur. Van 3D-printing tot touch-screen tekenborden: innovatieve hardware heeft de afgelopen jaren vaak de aandacht getrokken, maar er heeft zich ook een revolutie voorgedaan in de manier waarop architecten software gebruiken, met name software waarmee ze onderweg projecten kunnen ontwerpen en beheren. Sinds de komst van de smartphone is het aantal architectuur-apps enorm toegenomen, en de beste daarvan hebben de manier waarop creatieve professionals werken volledig veranderd, zowel in de studio als op de bouwplaats. Bekijk deze schitterende lijst met architectuur-apps, handig voor alles van het bekijken van complexe BIM-modellen onderweg tot schetsen met een simpele veeg van je vinger.

1. BIMx eXplorer

De kenmerkende app van GRAPHISOFT kwam als beste uit de bus bij zowel de jury- als de publieksstemmen voor beste mobiele app in de 2016 A+Awards. BIMx eXplorer beschikt over het ‘BIMx Hyper-model,’ een uitgebreide technologie waarmee elk lid van het ontwerpteam direct toegang heeft tot gedetailleerde 2D- en 3D-documentatie. Naast het combineren van de kracht van BIM met een mobielvriendelijke interface, brengt de app gedetailleerde informatie van elk bouwonderdeel in de palm van je hand voor eenvoudige referentie rond het kantoor en op de bouwplaats.

2. AutoCAD 360

AutoCAD 360, dat vorige maand nog is geactualiseerd, waarde voor architecten die  onderweg zijn. Met de gratis DWG-viewing applicatie kunt je ter plekke opmeten, tekeningen annoteren met opmerkingen en afbeeldingen en tekeningen direct mobiel delen met andere leden van het ontwerpteam. De pro-versie heeft momenteel de prijs van $4,99 per maand – biedt gebruikers een scala aan extra functies,  en veel geweldige bewerkingsopties.

3. ViewER

“Nooit zonder 3D” was de slogan van Rhino toen het voor het eerst de wereld van mobiele apps betrad – het stelt u in staat om architecturale modellen in drie dimensies te bekijken met bijna elk bestandsformaat met deze nieuwe bekijkapplicatie van AMC Bridge. Enkele van de beschikbare formaten zijn: openNURBS (3DM), Wavefront (OBJ), 3D Systems (STL), Stanford Triangle Format (PLY) en Autodesk (3DS, DXF, DWF) formaten, deze app is echt geschikt voor die architecten die constant op verschillende platforms werken..

4. SketchUp

De laatste versie van SketchUp Mobile Viewer, de onmisbare viewer voor iedere Trimble gebruiker van SketchUp, bevat onder andere een Tape Measure tool en ondersteuning voor het bekijken van afmetingen, tekst, doorsnede vlakken en scène animaties.

Modellen kunnen direct op je mobiel worden gedownload vanuit SketchUp’s uitgebreide 3D Warehouse, Trimble Connect of Dropbox om offline te bekijken, en de touch-screen bediening maakt draaien, panning en zooming intuïtiever dan ooit.

5. Pixlr Express

Pixlr Express, een andere app van Autodesk, is een gratis fotobewerkingsprogramma met tal van functies die niet beschikbaar zijn in de standaardsoftware van de meeste smartphones. Met maskers en overlays kunt je je architecturale foto’s een professionele toets geven, en extra opties zoals Color Splash en Focal Blur zijn beschikbaar om foto’s te stileren. Is het op dit gebied beter dan de vele concurrenten? Wij laten je beslissen.

6. RoomScan Pro

Vanaf nu is je telefoon het enige dat je nodig hebt om een plattegrond te maken. RoomScan Pro is een app van Locometric waarmee je met je smartphone binnen een minuut een plattegrond van een hele kamer kunt genereren. Je hoeft alleen maar met je telefoon tegen elke aangrenzende muur te tikken, en als bij toverslag genereert de app automatisch een plattegrond zodra je je een weg door de kamer hebt gebaand. Nieuw in de app is dat je nu ook trappen kunt meten en tekenen en de buitenkant van gebouwen kunt scannen en tekenen, net als tuinen en tuinen.