De architecten die de wereld hebben veranderd

Al eeuwenlang hebben architecten onze manier van leven ingrijpend veranderd door tweedimensionale tekeningen en ideeën om te zetten in driedimensionale structuren. Hun ontwerpen zijn geïnspireerd op de vormen, geometrieën, kleuren, patronen en texturen van de natuur; en zijn gericht op het verbeteren van onze levensstijl en creativiteit.

1. Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright, een Amerikaanse architect, was een van de invloedrijkste en bekendste architecten van de 20e eeuw, die meer dan 1000 bouwwerken en 500 voltooide werken heeft voltooid. Hij gaf de voorkeur aan een organische stijl van architectuur en ontwikkelde het concept van vrije-stijl structuren enorm geïnspireerd door landschappen als de belangrijkste bron van inspiratie.

Vandaag de dag wordt Wright’s zijn stijl herinnerd als het Usonian huis. Zijn diversiteit in innovatie was prominent aanwezig in gebouwen, zoals kerken, scholen, wolkenkrabbers of kantoren en onderscheidde hem met de titel “de grootste Amerikaanse architect aller tijden” door het American Institute of Architects. Wright ontwierp ook verschillende aansprekende interieurelementen van zijn gebouwen, waaronder meubilair en glas-in-lood.

Achim Hering, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

2. Renzo Piano

Renzo Piano is een Italiaanse architect. Zijn onconventionele en herdefiniërende moderne en high-tech architectuurontwerpen hebben hem de Pritzker Prize, de Sonning Prize in Denemarken, en de American Institute for Architects’ Gold Medal opgeleverd.

In 1981 richtte Renzo Piano de Renzo Piano Building Workshop op, die kantoren heeft in Genua, Parijs en New York. Enkele van zijn belangrijke werken zijn Central Saint Giles, Marie Tjibaou Cultural Center, Nieuw-Caledonië, Pompidou Center Parijs, en vele andere.

3. Louis Kahn

Francalb89, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Louis Kahn werd geboren in Pärnu, een kleine stad in het zuidwesten van Estland. Later, in 1906, kwam Kahn samen met zijn ouders naar de Verenigde Staten en woonde in Philadelphia, Pennsylvania. Van 1947 tot 1957 was hij professor in de architectuur en criticus aan de Yale School of Architecture.

In 1924, na voltooiing van zijn Bachelor of Architectuur, diende hij als senior tekenaar en later in 1935 richtte hij zijn eigen atelier op. Zijn ontwerpen zijn beïnvloed door oude ruïnes en zijn altijd zwaar, massief en monolithisch. in 1964 ontving hij de Frank P. Brown Medal , in 1971 ontving hij de AIA Gold Medal van de AIA, en in 1972 de Royal Gold Medal van het RIBA.